UNIVERSALINSTRUMENTET.

 

 

1

MÅLING AV SPENNING.

 

 

Når du stiller venderen på instrumentet til V, kan du måle spenninga mellom to poler.  På venderen kan du velge mellom AC (Vekselstrøm) og DC (likestrøm).

 

Voltmeteret skal koples parallelt med den motstanden som du skal kontrollere spenninga over.

 

 

 

 

2

MÅLING AV STRØM.

 

 

Når du stiller venderen på instrumentet til A, kan du måle strømmen i en krets.  Amperemeteret skal koples i serie med den kretsen du skal måle. Det betyr at du vanligvis må åpne kretsen for å montere inn instrumentet. Dersom kretsen styres av en bryter, kan det være en god ide å koble instrumentet parallelt med bryteren.

 

Vanligvis bruker man en strømtang når man skal måle strøm.

 

 

 

 

 

 

3

MÅLING AV RESISTANS.

 

 

Motstandsmåling foregår med Ohmmeter.  Ohmmeteret drives av et batteri som ligger inne i instrumentet. Derfor må hele kretsen koples fra strømkilden før instrumentet kan brukes. Glemmer man dette, er det fort gjort å ødelegge hele instrumentet.

 

 

 

 

4

REGISTRERING AV FORBINDELSER.

 

 

Dersom du skal måle om det er gjennomgang i en krets, er det vanlig å bruke en summer. Universalinstrumentet inneholder en slik summer, og denne avgir en sammenhengende hyletone når det er direkte forbindelse gjennom kretsen. Dersom denne forbindelsen inneholder en motstand, avgir summeren et kort pip.

 

Summeren er et svært anvendelig verktøy. Den kan f.eks koples inn for å måle forbindelser over avstand.