TREKKING

 

Det finnes forskjellige metoder som man kan benytte for å få til en ledningsforbindelse mellom boksene.

1.: Man kan trekke ledninger inn i rør ved hjelp av en trekkefjær.

2.: Man kan kjøpe rør som er ferdig trukket med forskjellige ledningskombinasjoner.

3.: Man kan legge inn en spesiell kabeltype (PFSP) mellom spesialkonstruerte bokser.

 

Dersom man velger metode 2 eller 3, vil man måtte sikre anlegget mot at tømrerne kan spikre gjennom rørene. Velger man å trekke inn ledningene selv, så bør selve inntrekkingen foregå etter at bygget er spikret ferdig. Man må også sikre seg at ledningsframføringen blir slik at det er mulig å skifte ut ledninger om man siden føler behov for dette.

 

I dette opplegget skal vi se på metode 1.: Trekking ved bruk av fjær.

 

TREKKEFJÆREN

 

Det kan benyttes to forskjellige typer trekkefjær. En type av plast, og en annen type av stål. Plastfjæren er enkel å bruke, og denne benyttes i hovedsak til alle typer trekking.  Stålfjæren er noe sjeldnere i bruk, men denne har sine klare fordeler der hvor røyrene er lange og vanskelige å komme igjennom.

 

 

 

LEDNINGER

 

 

 

FARGEKODER

 

Der finnes ingen klar norm for hva slags farger man bør benytte når man trekker ledninger inn i rør. NEK 400 legger opp til at alle N ledere skal være blå, og at disse ikke skal inneholde bryterkontakter. Denne normen anbefaler også at alle jordledere skal være fargemerket med gult og grønt.

 

Når man trekker ledninger er det en stor fordel å ha en fargekode. Dermed er det lett å holde kontroll med hvor de enkelte ledningene skal kobles i anleggskomponentene.

 

 

 

 

Når vi trekker ledninger i skoleverkstedet vårt, bruker vi denne fargekoden:

 

PE-leder.

Gul/grønn

N-Leder ( Til lamper utenom bryteren.)

Blå

Faseleder. ( til bryteren)

Brun

Bryterledninger.

Grå og Sort

Mellomledninger.

Sort

 

Forskjellige firmaer kan ha forskjellige koder for dette. Den fargekoden som et firma benytter bør komme fram i firmaets HMS-beskrivelse.