MOTORUTGANGENE.

 

 

Startapparatene blir ofte koplet i skap som plasseres i nærheten av motorene.  Ellers er det vanlig å samle mange slike utganger i et sentralt tavlerom.  Uansett hvilken løsning som velges, er det normalt at bedriften utvikler en standard for slike utganger som i hovedsak skal benyttes ved alle motorutganger i bedriften.

 

I det enkleste vil en slik utgang  bli bygget opp av følgende komponenter:

 

 

 

 

KONTAKTORENE styrer motorens energidel, og den inneholder koplinger for kontroll av manuell drift når datamaskinen er ute av funksjon. 

 

RELEET mottar impulsene fra bedriftens sentrale datamaskin, eller fra andre eksterne styreorganer.

 

TERMISKE VERN fungerer som motorens sikring mot overbelastning. Dette vernet skal også beskytte ledningene rundt motoren mot overbelastning.

 

REKKEKLEMMENE skal fungere for tilkopling av elektriske kabler mot tavla. Disse har også en viktig funksjon for effektiv feilsøking og for tvangsdrift av motoren. Det bygges en egen rekkeklemmelist for alle spenningssystemene.

 

 

 

 

 

 

SIGNALLAMPENE skal gi signaler om drift av motoren, og om utløsning av motoren på grunn av at et vern har løst ut.

 

VENDEREN skal kunne kople motoren av. Den skal videre kunne velge mellom drift fra trykknappene i tavlefronten, (Manuell) eller drift fra bedriftens sentrale datamaskin. ( Automatisk.)

 

TRYKKNAPPENE skal kunne starte og stoppe motorene under manuell drift.

RØD knapp betyr stopp.

GRØNN knapp betyr start.

 

 

 

STYRESKAPENE for motorene kan f.eks  bygges med betjeningspanelet plassert i skapdøra.  Skapene monteres uten bruk av kanaler. 

Ledningene dimensjoneres etter NEK 400.

 

Forskjellige spenningssystemer kan skilles ved bruk av en fargekode.  Dette kan for eksempel  være slik:

 

MOTORUTGANGER:     RK  xxx mm2  SORT.

220  V STYRESTRØM:  RK 0,75 mm2  GRÅ.

0-50 V STYRESTRØM:  RK 0,75 mm2  RØD.

DATAANLEGG:             RK 0,75 mm2  GRØNN.

 


 

 

 

 

KORTSLUTNINGSVERN plasseres i skapet,  eller i det sentrale tavlerommet. 

 

STYRESTRØMSIKRING plasseres i skapet. Slike sikringer benyttes bare der hvor motoren krever  et kortslutningsvern som er større enn 10A. Det benyttes f.eks 4 A elementautomat. 

 

OVERBELASTNINGSVERNET kombineres med motorens termiske vern. Dette har til hovedoppgave å beskytte kabelanlegget rundt motoren.   

 

 

 

 

 

 

 

SERVICETABLÅ monteres innen rekkevidde av alle motorene.

 

 

 

 

 

NØDSTOPP benyttes for alle motorer. Slike  knapper skal plasseres på et sentrale sted hvor man har oversikt over hele maskinen.

Alle nødstoppknapper skal tilbakeføres som egen ledning til rekkeklemmelista i skapet. Seriekopling av slike knapper ute i anlegget tillates ikke.

 

 

 

SIKKERHETSBRYTER skal monteres på alle motorer slik som  forskriftene krever. Slike brytere skal kunne låses med hengelås. Montører som legger ut bryteren må legitimere seg ved bruk av navn på låsen. 

 

 

 

ROTASJONSVAKT kan benyttes. Om en motor er utstyrt med en slik, er det vanlig at denne vakta kan forbikoples  ved bruk av egen bryter.