Når en byggherre ønsker seg et bygg, velger han en arkitekt til å tegne bygget. Den tegningen som arkitekten lager, blir så sendt ut til forskjellige konsulenter. Konsulentene lager nå de tekniske løsningene som trenges for at arkitektens tegninger skal bli realisert.

 

Når konsulenten er ferdig med tegningene sine, blir prosjektet lagt ut på anbud. Vanligvis fungerer dette slik at en del firmaer blir invitert til å legge inn anbud på arbeidet. Dette kan bli en ganske tøff konkurranse mellom de firmaene som beregner prisen på sin del av prosjektet. Det firmaet som har beregnet den laveste prisen på anlegget, skal ha jobben. Anbudsprisen er bindende, både for firmaet, og for byggherren.

 

For elektrofagene kan et slikt anbud legges inn av en Installatør som har autorisasjon i det området som dette bygget skal ligge. Denne personen har nå ansvaret for at de elektriske installasjonene i bygget blir riktig laget. Installatøren har ansvaret for at alt det utstyret som blir brukt i installasjonen er riktig laget, og han har ansvaret for at de fagarbeiderne som han benytter til å utføre selve arbeidet kan jobben sin. Det er installatøren som forestår det elektriske anlegget.

 

Fagarbeiderne er ansatt hos installatøren. Selv om det er installatøren som har ansvaret for hele arbeidet, så har han lov til å overlate selve arbeidet til fagarbeiderne sine. Alle fagarbeiderne har anledning til å arbeide selvstendig så lenge installatøren tar ansvaret for det arbeidet som de utfører. Dersom anlegget er stort, kan installatøren sette inn en saksbehandler til å hjelpe fagarbeiderne med den administrative delen av arbeidet.

 

En fagarbeider kan ha med seg hjelpearbeidere eller lærlinger til å hjelpe seg med jobben. Fagarbeideren eller installatøren må kontrollere det arbeidet som disse gjør.

 

Elektrisitetstilsynet ser til at det arbeidet som utføres på prosjektet blir riktig laget, og at alle prosedyrene i dette systemet blir fulgt opp. Tilsynet har ansatt en del inspektører til å ta seg av dette tilsynet.