TRANSISTORER

 

VIRKEMÅTE

 

NPN-TRANSISTOR

PNP-TRANSISTOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når transistoren får tilført en liten strøm fra Base til EMITTER vil denne åpne for en større strøm som kan gå fra KOLLEKTOR til EMITTER. Hovedstrømmen øker dersom styrestrømmen øker.

 

Transistoren begynner å åpne når basestrømmen er kommet opp i en bestemt strøm. ( f.eks. 0,1mA) Når basestrømmen økes ut over dette, vil transistoren åpne mer og mer. Når basestrømmen er kommet opp i en bestemt verdi, (f. eks. 2 mA) er transistoren helt åpen slik at den kan slippe igjennom en stor hovedstrøm.

 

 

 

 

Transistorene finnes i svært mange forskjellige varianter. De har forskjellige kapslinger, og de har forskjellige elektriske egenskaper. Dette kan handle om hvor store strømmer en transistor er ment for å arbeide med, og om hvor store spenninger den er ment for å kunne holde.

 

I dette oppgaveheftet skal vi arbeide med en NPN - transistor som kalles for BC639. dette er en småsignaltransistor som egner seg svært godt der hvor sperrespenningene er mindre enn 80 V, og der hvor strømmen er mindre enn 1 A. Denne transistoren vil ikke fungere særlig godt som forsterkerkomponent ved høye frekvenser.